Tez Nasıl Yazılır
Bu yazıda tez nedir, nasıl yazılır, yazarken nelere dikkat etmeli, hangi kriterlere dikkat edilmeli ve yapılmaması gereken hataları anlatmaya çalışacağız.
Tez Nedir? : Lisans eğitimi boyunca öğrencilerin elde ettikleri araştırma yapma yetenekleri, akademik makale yazmada kendini geliştirmeleri, öğrendikleri bilgiyi ifade etmelerini belirli kurallar içinde sergiledikleri bir süreçtir. Buna ilave olarak tez, bir iddiayı temel alarak bir fikri savunmaktır. Bu süreç, öğrenciler açısından çaba, gayret, emek harcamayı gerektiren bir faaliyettir. Lisans öğrencileri için en çok zaman ayırmaları gereken bir süreç olduğunu söyleyebiliriz.
“Bitirme Tezi” inin hazırlanma amacı nedir? Bitirme tezi, sıradan bir çalışma, ödev değildir. Bitirme tezi, bilimsel çalışmadır ve bilime bir katkı sağlaması beklenir. Tez yazan arkadaşların unutmamaları gereken gerçek de budur. İyi bir tez yazmak için yapılması gereken önemli faaliyetlerden biri “yazılmış tez örneklerinden” faydalanmaktır. Tez yazma ilk başta soyut bir kavram olarak yer alır, bunu somut hale getirmek için yapılması gereken yazacağınız alan ile ilgili tez örneklerini incelemek olmalıdır.
Tez örneklerini incelemek için YOK sitesinden ve ProQuest sitesinden faydalanabilirsiniz. Bu çalışmayı yapmamızdaki amaç; bitirme tezi nasıl yazılır, sorusuna cevap vermek içindir. Bu soruya cevap verebiliyorsanız, tez yazma aşamalarına geçebilirsiniz.
Tez yazma aşamasına gelmeden önce tez danışmanınız ile çok iyi bir iletişim içinde olmanız gerekir. Tez sürecini baştan sona yönetecek danışmanınız ile aranızdaki ilişki ne kadar pozitif olursa, danışmanınızdan o kadar yardım göreceksiniz. Başarılı bir tez hazırlama ve yazma sürecini geçirmek istiyorsanız, tez danışmanınızı sık sık ziyaret ediniz ve kendisinden istifade etmeye çalışın.
Tez sürecini ikiye ayırırsak birincisi araştırma, ikincisi yazma aşamasıdır. Sırasıyla bu aşamaları detaylandırarak izah etmeye çalışalım.
ARAŞTIRMA SAFHASI
Araştırma safhasını kendi içinde,
- Tez Konusunun Seçilmesi,
- Konuyu Sınırlama,
- Hipotezin Kurulması,
- Araştırma Metodunun Belirlenmesi,
- Geçici Planın Hazırlanması,
- Geçici Kaynakçanın Oluşturulması,
- Okuma-Not Alma olarak ayırabiliriz.
Tez Konusunun Seçilmesi : Tez konusunu seçerken dikkat edeceğiniz önemli konulardan biri ilgi duyduğunuz konuyu seçmektir. İlgi duyduğunuz alanda yapacağınız çalışma sizin konuyu daha derinlemesine incelemenizi sağlayacaktır. İlgi duyduğumuz konulara daha pozitif yaklaşırız , üstelik o konu ile alakalı önceden bilgimiz varsa, yeni bilgileri öğrenmede ve ifade etmede daha kolay süreç yaşarız. Tez konusunu seçerken, danışmanınız ile sıkı iletişime geçmenizi öneririz.
Konuyu Sınırlama: Tez konusunun sınırlanmasındaki temel amaç seçtiğimiz konu hakkında detaylandırarak bilgi vermektir. Konuyu sınırlandırmazsak, bilimsel anlamda spesifik bir iddiayı temellendiremeyiz, gereğinden fazla sınırlandırırsak işlediğimiz konunun çok spesifik örnekler ile anlaşılmaz hale getirme riskimiz vardır. Bu sınırı nereye kadar çekeceğimize tez danışmanımız ile karar vermek gerekir.